Saturday 28 July 2012

Kitchen Moments : Spagetti Bolognese

Assalamualaikum,

I really love to cook.
I love my kitchen!
Cik ted sangat rajin bila time memasak walaupon kadang-kadang tu tak menjadikk..
But,most important adalah  precious moments yang kita dapat bila kat dapur ni..

So,this is the first entry cik ted nak kongsi dengan kawan-kawan cik ted yang anak-anak dara kat luar tu..hehe..
sometimes it is not us(anak dara) tak nak belajar masak,tapi kita takut nak start mencuba sebab takot tak jadikk! kan3??
karang tak pasal-pasal jadik bahan ketawa orang ..
Tapi cik ted akan bagi uolss recipe yang confirm akan menjadi! 
Don't worry,just follow all the step,mesti korang akan tetibe jadik chef terbaikk! 


Resepi ni cik ted dah cuba and cik ted sangat suka!
Spagetti Bolognese
Rujukan : My Resepi dan Azlita Masam Manis


Bahan-bahan (6 orang)
250 gm spaghetti (1/2 packet-satu packet 500gm)
250 gm daging lembu cincang (ade kat supemaket)
200ml susu sejat (terpulang pada plan diet anda ye)
1 labu bawang besar kuning -didadu
1 ulas bawang putih -didadu
1 tin tomato puri (cik ted guna Kimball yang size kecik)
          p/s- bukan sos tomato taw!
4-5 biji tomato segar-didadu
1 batang carrot (cik ted gune 1/2 je-sebab carrot tu gemok)-didadu
1 batang celery-didadu
1 tin cendawan butang (cik ted beli yang tin kecik je) ~optional
1 kiub stok daging lembu (cik ted tak guna)
1/2 sudu teh Italian mixed herbs/oregano (cik ted tak guna-nak pedas + serbuk cili )
garam dan gula
3 sudu besar minyak dan 2 sudu besar butter 


Spagetti
Korang ambik periuk yang agak tinggi,rebus air dalam periuk tu + garam.
Bila air dah betul-betul mendidih,masukkan spagetti tu..tolak bahagian yang rapuh perlahan-lahan dalam periuk tu..(kalau patah2kan pon boleh sebelum direbus tapi tak cantik la spagetti korang)
haa..lastly,masuk 2 sudu besar minyak zaitun/biasa  untuk elak mereka(spagetti)  melekat-lekat..
Bila dah lembut,angkat dan toskan.


Spagetti ketika direbus..
maaf di atas penggunaan kamera cap ayam ini.


Sos Bolognese
1.Panaskan minyak,masuk butter.Masuk bawang besar dan bawang putih.
2.Masuk daging.Kacau dan ketuk-ketuk daging hingga agak garing.
3.Masuk lah segala sayur korang tadi.Biar lembut.(carrot,celery,cendawan)
4.Masuk susu.Kuatkan api sikit.Biar mendidih.Biar daging serap susu tu.  (kacau selalu ye..)
5.Masuk tomato puri dan tomato segar.
6.Guna tin tomato puri tu untuk sukat 2 tin air,tambah dalam kuah.
7.Korang kacau sampai tomato segar tu hancur.
8.Masuk herba,kiub,garam,gula.
9.Biar sos mereneh dan pekat.Siap!! (api tu perlahankan ye)

Haa...cik ted rasa korang kena cuba! lebih jimat dan sedap!
Tapi untuk tekak melayu asia ni,better if u make it lebih pedas..baru umphh kan!!

Hee..ni lah hasilnya. :')

ini sahaje plating yang sempat..

           
           "There is no love sincerer than the love of food"
               -George Bernard Shaw-


Senorita ;

4 comments:

  1. Eem... sedapnya, nak sikit boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rniz lambat mintak dah selamat masuk perut.. :')

      Delete
  2. Eee lapar rase perut bila tngok spagetti tu

    ReplyDelete

simply write what you want

Segala yang Tercatat Adalah Hak Milik Beloghitammanis.blogspot.com
Dead Pink Bomb